Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Κανόνες για... κανόνες

Το να υπάρχουν γραμμένοι κανόνες σε ένα χαρτί κάπου ανάμεσα σε ζωγραφιές και γραμματικούς κανόνες, σε ένα απομακρυσμένο σημείο του τοίχου, δε σημαίνει κάτι από μόνο του.  Για να υπάρχει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της τάξης με βάση τους κανόνες, θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες και από εμάς (κανόνες στους κανόνες!):

Φρόντισε να είναι σε ένα εμφανές και κεντρικό σημείο.

Οι κανόνες θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα σημείο που να είναι ορατοί από όλους τους μαθητές και να είναι εύκολο στον δάσκαλο να τους δείχνει όποτε χρειάζεται.

Να τους υπενθυμίζεις διαρκώς.

Οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν στη ρουτίνα των κανόνων. Ο δάσκαλος σε αρχικό στάδιο μπορεί να ζητά στους μαθητές να λένε τους κανόνες καθημερινά πριν να ξεκινήσει το μάθημα.

Να θυμάσαι τις συνέπειες.

Μα … κανόνες χωρίς συνέπειες; Φυσικά, δεν ξεχνάμε την επιβράβευση και τη θετική προσέγγιση του θέματος. Μην το παρακάνουμε όμως. Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσουμε στα παιδιά την εντύπωση ότι τίποτε δεν πρέπει να γίνεται χωρίς ανταλλάγματα.

Ζήτημα διαφάνειας.

Οι συνέπειες πρέπει να είναι για όλους οι ίδιες. Δεν χωρούν αδυναμίες στον μικρόκοσμο δικαιοσύνης που πρέπει να αντιπροσωπεύει η τάξη μας.

Λίγοι, λιτοί και περιεκτικοί


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Της γλώσσας ρόδι και ροδάνι (Γλώσσα)

Στην παρούσα ανάρτηση μπορείτε να βρείτε υλικό για τη Γλώσσα της Ε' Δημοτικού καθώς και ιδέες για διακόσμηση της τάξης. Θα ενημερώνεται...